Vergide eşitlik ne demek?
Bu, ‘aynı mali güce sahip olanların aynı oranda, farklı mali güce sahip olanların aynı oranda vergilendirilmesi gerektiğini’ öngören vergi eşitliği ilkesine uygun bir yaklaşımdır (AYM, E.2006/119, K.
Eşitlik ilkesi nedir kısaca?
Eşitlik ilkesi; Bütün insanların özgür ve eşit doğduğunu, bütün insanların haklara sahip olduğunu ve aynı düzeyde saygıyı hak ettiğini kabul eder. Toplumda yaşayan her insanın eşit muamele görme hakkı vardır.
Vergilendirme ilkeleri nelerdir?
Klasik vergi ilkeleri, günümüzde de geçerliliğini koruyan temel vergi ilkeleridir. Bunlar adalet, kesinlik, yeterlilik ve ekonomiklik ilkeleridir (Pehlivan, 2009: 145).
Vergi hukukun ilkeleri nelerdir?
Anayasanın 73. maddesi vergilendirmeyi düzenleyen temel anayasal ilkeleri ortaya koymaktadır. Bu ilkeler sırasıyla verginin evrenselliği, yani verginin kamu harcamalarını karşılamayı amaçlaması, mali kapasiteye orantılı olması, vergi yükünün adil ve dengeli dağıtılması ve verginin yasallığıdır.
Vergide eşitlik ilkesi kaynağını nereden alır?
Vergi eşitliği ilkesi, özgürlükçü demokratik düzende, eşit durumda olanlara eşit, eşit olmayanlara ise eşitsizliklerine göre farklı davranmak anlamına gelen vergi adaleti fikrinden gelişmiştir (Çağan, 1982: 148).
Vergi önünde herkesin eşit olması ve vergi yüküne ilke olarak tüm toplum bireylerinin ortak olmasına ne denir?
Vergilendirmede evrensellik ilkesi, herkesin vergiler önünde eşit olması ve vergi yükünün temelde toplumun tüm üyeleri tarafından üstlenilmesidir. Herkes vergi ödeme yeteneğine göre vergi öder.
Eşitlik ilkesi nedir mantıkta?
Eşitlik ilkesi, her şeyin herkese dengeli bir şekilde dağıtılmasını, herkesin aynı doğası nedeniyle aynı statü ve değere sahip olmasını, eşitlik konusunda insanlar arasında ayrım yapılmamasını ifade eder.
Eşitlik ve genellik ilkesi nedir?
I – Evrensellik ve eşitlik: Madde 4 – Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimde hiçbir birey, aile, zümre veya sınıfa ayrıcalık tanınamaz.
Eşitlik ilkesi hangi anayasa ile geldi?
1982 Anayasası’nda eşitlik ilkesi 10. maddede düzenlenmiştir. 10. maddede: “Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep veya benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişi, aile, zümre veya sınıf ayrıcalıklı kılınamaz.” denilmektedir.
Herkesin gelirine göre vergi ödemesi hangi ilke?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 73. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür” ifadesiyle, vergilemede mali güç ilkesi anayasal vergi ilkesi haline gelmiştir.
Vergide belirlilik ilkesi nedir?
Geleneksel anlamda vergi kesinliği ilkesi, verginin konusunun, vergi miktarlarının, tarh ve tahsil zamanlaması ve biçimlerinin hem idare hem de mükellefler açısından açık ve kesin olması anlamına gelir.
Verginin temel unsurları nelerdir?
Temel vergi unsurları; verginin konusu, mükellefi, vergiyi doğuran olay, vergi matrahı, vergi oranı ve vergi indirimleri (istisna ve muafiyet) gibi açıkça düzenlenmesi gereken temel vergi kavramlarıdır.
Vergide eşitlik nedir?
Vergi eşitliği ilkesi, aynı mali imkânlara sahip kişilerin aynı oranda vergilendirilmesi anlamına gelir. Vergi eşitliği ilkesi, mükellefin ödeme gücünü dikkate alan vergilendirmeyi öngörür. Vergi eşitliği ilkesi, aynı zamanda Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan hukukun üstünlüğü ilkesinin doğal bir ön koşuludur.
Vergide ölçülülük ilkesi nedir?
Kamu harcamalarının karşılanması amacıyla, kamu harcamaları tutarında vergi toplanması orantılılık ilkesine tabidir (Özer, 1977:66).
Vergide adalet ilkesi nedir?
Vergi adaleti ilkesi Yatay adalet, eşit ödeme gücüne sahip kişilerin aynı vergi yükümlülüğüne tabi olmasını gerektirir. Dikey adalet, daha fazla ödeme yapabilen kişilerin daha az ödeme yapabilenlerden daha fazla vergi ödemesi gerektiği gerçeğiyle ifade edilir (www.).
Vergide yararlanma ilkesi nedir?
Bu ilkeye göre, her birey kamu hizmetlerinden elde ettiği faydaya orantılı olarak vergi öder. Bu teoride, vergi yükünün dağıtımında piyasa kuralları kullanılır ve adalet ancak belirli bir mal veya hizmetin kullanımından elde edilen fayda karşılığında vergi ödenerek sağlanır.
Yatay ve dikey eşitlik nedir?
İki denklem vardır: yatay ve dikey eşitlik. Yatay eşitlik, aynı ekonomik duruma sahip kişilerin aynı miktarda vergi ödemesi anlamına gelirken, dikey eşitlik, farklı ekonomik durumlara sahip kişilerin farklı miktarlarda ve oranlarda vergi ödemesi anlamına gelir.
Vergide ölçülülük ilkesi nedir?
Kamu harcamalarının karşılanması amacıyla, kamu harcamaları tutarında vergi toplanması orantılılık ilkesine tabidir (Özer, 1977:66).
Vergide belirlilik ilkesi nedir?
Geleneksel anlamda vergi kesinliği ilkesi, verginin konusunun, vergi miktarlarının, tarh ve tahsil zamanlaması ve biçimlerinin hem idare hem de mükellefler açısından açık ve kesin olması anlamına gelir.